Kavram Türleri
1- Somut ve Soyut Kavramlar
Somut Kavramlar
Duyu organlarıyla algılanabilen kavramlardır. Ağaç, kalem, silgi, bilgisayar.Soyut Kavramlar
Duyu organlarıyla algılanamayan kavramlardır. Sevgi, saygı, mutluluk, üzüntü.2- Nesnel ve İlişkisel Kavramlar
Nesnel Kavramlar
İnsanların kendi çevrelerinde bulunan fiziksel varlık ya da nesneleri sınıflamada kullanılan kavramlardır (Araba, Pizza vb.).İlişkisel Kavramlar
Nesnel kavramlar arasındaki ilişkileri betimlemek üzere kullanılan ve çoğunlukla sözel bilgilerden oluşan önermelere verilen isimdir (Kuvvet: itme, çekme, ivme, sürtünme).
3- Üst, Alt ve Bağlantılı Kavramlar
Kavram yapılanması içinde en tepede olan ve en geniş kapsamlılığı gösteren kavrama üst kavram adı verilir.Üst kavramların küçük bir bölümünü ya da özel parçasını oluşturan bir alt düzey kavramlara da alt kavram adı verilir.
4- Kendiliğinden ve Kendiliğinden Olmayan Kavramlar
Çocukların düşüme özelliklerini doğrudan yansıtan kavramlara kendiliğinden olan kavramlar denir.
Çocukların, genellikle yetişkinlerin istediği doğrultuda sergilediği düşünme biçimini gösteren kavramlara da kendiliğinden olmayan kavramlar adı verilmektedir.
5- Günlük ve Bilimsel Kavramlar
Günlük bağlamda gelişen, çocukların okul dışında yetişkinler ile etkileşimi sonucu oluşan kavramlara günlük kavramlar denir.Bilimsel kavramlar ise belirli bir bilim dalıyla ilişkili olarak okulda öğretilir. Bu kavramlar; uygun biçimde tanımlanır, sistematik yönden aşamalı bir yapı içindedir, mantıksal düzenleme içinde sunulur ve sözel olarak kapsamlı biçimde tanımlanabilir.
Kaynak: blogspot , ogta
Yorum Gönder