İhtiyaç Türleri

İhtiyaç Türleri 6'ya ayrılır.
  • Normatif İhtiyaçlar
  • Karşılaştırmalı İhtiyaçlar
  • Hissedilen İhtiyaçlar
  • İfade Edilen İhtiyaçlar
  • Önceden Tahmin Edilen ya da Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar
  • Acil İhtiyaçlar
      Normatif İhtiyaçlar


Bizden beklenenlerle yapabildiklerimiz arasındaki farktır. Hedef kitlenin ihtiyacının, ulusal bir standartla karşılaştırılmasıyla belirlenir. Hedef kitlenin performansı, var olan normdan daha düşük olduğunda normatif ihtiyaç bulunmaktadır. Aileler çocuklarının hep iyi bir mesleğe sahip olmalarını isterler. Bu içinde bulunan ülke, çevre ve döneme göre değişir. Kimi aile çocuklarının doktor olmasını ister kimisi mühendis. Çocuklarının bu mesleklerden birine sahip olmaları ailelerine göre birer ihtiyaçtır.


Karşılaştırmalı İhtiyaçlar

Normatif ihtiyaçlara benzemektedir. Çünkü her ikisi de hedef kitlenin dış bir ölçütle karşılaştırılması yoluyla tanımlanır. Ancak, karşılaştırmalı ihtiyaçlarda hedef kitle, bir norm yerine, aynı koşullarda olan başka bir grupla karşılaştırılır. Örneğin, ailelerimizin bizi sürekli komşu çocuklarıyla karşılaştırması gibi.






  Hissedilen İhtiyaçlar

Bireysel bir istek ya da ihtiyaçtır. Hissedilen ihtiyaçlar, var olan performans ya da beceri düzeli ile beklenen performans ya da beceri düzeyi arasındaki farkı gösterir. Örneğin, matematik dersinin ilk sınavından zayıf not alınca bu dersten çalışmaya ihtiyacının olduğunu hissetmek hissedilen ihtiyaçtır.


İfade Edilen İhtiyaçlar
Hissedilen ihtiyaçların eyleme dönüştürülmüş halidir. İnsanlar çoğunlukla, ifade edilen ihtiyaçların giderilmesiyle ilgilenir.** Örnek olarak bizim dönem başında alacağımız dersleri belirleyip açılmasını beklemek verebilirim. Açılırsa ihtiyacımız karşılanır açılmazsa karşılanmamış olur.


Önceden Tahmin Edilen ya da Geleceğe İlişkin İhtiyaçlar

Gelecekte olması muhtemel olaylar için gereken ihtiyaçlardır. Mesela annelerin kızları için çeyiz hazırlamaları gibi.

Acil İhtiyaçlar

Nadiren oluşan fakat önemli sonuçları olan başarısızlıklardır.*** Bunun da en büyük örneklerinden birisi sanırım doğal afetler için hazırlıklardır. Bir acil ihtiyaçtır ve giderilmediği taktirde büyük kayıplara sebep olabilir.






Kaynakça
** Burton&Meril, 1991
***Meger(1984)
ogta.net

Yorum Gönder